fbpx

5 belangrijke stappen voor jouw carrièreswitch

Jouw carrière draait om jou

Als je wilt veranderen van baan, zie je vaak door de bomen het bos niet meer op de arbeidsmarkt. Je zoekt vacaturesites af naar leuke banen. Want je probeert om precies die vacature te vinden waarin jij past. Dat is net alsof je een speld in een hooiberg zoekt.

Draai het juist om. Jouw carrière niet om beschikbare vacatures maar om jou. Jij staat centraal in jouw loopbaan. Kijk eerst naar wie jij bent, wat jij wilt en wat bij jou past.

Daarna kan je heel gericht stappen zetten op de arbeidsmarkt om jouw droombaan realiseren.

 

90% meer kans op een succesvolle carrièreswitch

Als je helder hebt wat jouw gelukkig gaat maken in je werk, heb je 90%  meer kans dat jouw volgende carrièrestap succesvol is. 90%!

Ga daarom uit van je eigen kracht. Als jij jezelf bent in je nieuwe baan, vind je meer werkgeluk en bereik je sneller je doelen en ambities.

Essentiele benodigdheden hierbij zijn: doorzettingsvermogen, de durf om je zekerheden los te laten en risico’s te nemen.

Als je weet wat jij wilt en wat jou motiveert, ben jij de kapitein die vaart naar de droombaan die jij het allerliefste doet en waar jij het allergelukkigst van wordt.

 

Stappenplan voor jouw carrièreswitch

  1. Weet wie jij bent en wat jij allemaal kan

Jij bent talentvol en je bent uniek. Je hebt veel kwaliteiten en talenten. Als je deze gebruikt in je baan, ben je de beste versie van jezelf en ontwikkel je ze nog beter. Hoe goed ken jij jezelf?

  • Maak een lijst van jouw kwaliteiten

Wist jij dat als je je kwaliteiten niet gebruikt in je werk, dat jouw intelligentie en creativiteit stagneren? Als je wel jouw kwaliteiten benut in je werk, wordt je als vanzelf blij en gelukkig.

Vraag anderen hoe ze jou omschrijven. Waarschijnlijk noemen ze de kwaliteiten op die jou het meest typeren.

  • Inventariseer jouw talenten

Talenten maken jou uniek. En als je ze gebruikt in je carrière, doe je waar je goed in bent. Dan sta je in je kracht en zit je lekker in je vel op je werk en daarbuiten. Het benutten van je talenten maakt je blij, gelukkig, flexibel en het geeft energie.

Als je je talenten gebruikt vergeet je de tijd en kom je in de flow.

Welke van jouw talenten worden door anderen vaak gewaardeerd en als bijzonder ervaren?

  • Zet je competenties op een rij

Vaak ben je geneigd om heel normaal te vinden wat je goed kan. Toch breng jij andere dingen tot stand dan anderen. En als het je lukt, geeft dat je veel voldoening in je werk.

Regel jij bijvoorbeeld alle uitjes op de afdeling, dan zit het met je vermogen om te plannen en organiseren waarschijnlijk wel goed. Dan ben je goed in het bepalen en regelen van acties en zet je mensen en middelen in om dat uitje op tijd te regelen.

Zet jouw competenties eens op een rij.

  • Noteer jouw kennis en ervaring

In je leven heb je kennis en ervaring opgedaan en heb je je ontwikkeld. Wat zijn belangrijke leermomenten voor je geweest?

Het gaat hierbij dus niet alleen over je diploma’s. Maar ook wat je hebt geleerd van je fouten en hoe je omgaat met teleurstellingen.

 

  1. Weet wat jij wilt en belangrijk vindt in werk

Weten wat je wilt is heel belangrijk in je carrière. Het gaat dan om jouw diepste verlangens, wensen en dromen.

  • Onderzoek je interesses

Jouw motivatie komt vooral voort uit wat je wilt, leuk vindt en blij maakt. Het is de drive die jou in beweging brengt en wat jou interesseert.

Sta eens stil bij welke apps je vaak bekijkt, welke websites je graag bezoekt. Wat lees je als eerste? Wat trekt je erin aan?

  • Doe waar je passie ligt

Passie is iets doen waar je echt van houdt én goed in bent. Passies hebben vaak te maken met iets maken of creëren, iets leren of anderen helpen. Passie geeft jou energie en je wordt er enthousiast van.

Doe waar je gepassioneerd over bent en zorg dat je het kwijt kan in je werk.

  • Benut je drijfveren

Je drijfveren zijn jouw redenen om iets te doen wat je echt belangrijk vindt en blij van wordt. In je kindertijd deed je nog echt wat je zelf wilde en legde je gemakkelijk contact met je drijfveren.

Ga daarom eens terug naar je kindertijd en vraag je zelf af: wat jij het liefste deed en wat je daar zo leuk aan vond. Dikke kans dat je daar nog steeds blij van wordt.

In de gratis 3-delig videoserie ‘Ontdek je drijfveren in 3 simpele stappen en vind weer geluk in je werk’ leg ik je uit hoe je met deze vragen jouw drijfveren achterhaalt. Je kan hier deze videoserie bekijken.

  • Doe wat er voor jou echt toe doet

Zingeving gaat over zin van het leven en waarom je doet wat je doet.

Je onderneemt dingen die er toe doen en jou een rijk en betekenisvol leven geven. Het geeft je een gevoel van vrijheid, erkenning en verbondenheid.

Neem de tijd om stil te staan bij de dingen die jou zin geven.

  • Wees ambitieus

Jij kan meer dan je nu laat zien in je werk. Je wilt ook meer.

Waar droom je van? Wat zijn je plannen?

Schrijf al je leuke ideeën op. Sta jezelf toe om te dromen, zonder direct realistisch te willen zijn. Zie het voor je. Noteer wat dit beeld aantrekkelijk voor je maakt.

 

  1. Mogelijkheden en wat voor werk past bij jou

Voor een succesvolle zoektocht naar jouw droombaan heb je inzicht in de arbeidsmarkt nodig. Onderzoek jouw kansen en mogelijkheden en welk beroep, organisatie en branche het beste bij jou aansluit. Het gaat niet om de vraag of een baan goed, slecht of bevredigend is. Maar om of hij voor jou goed is en bij je past.

  • Zoek uit in welke omgeving jij het liefst werkt

Of een baan bij je past, hangt onder andere af van de omstandigheden waaronder je werkt.

Met welke mensen wil je omgaan, wat voor werkplek vindt je fijn, hoe zijn de fysieke omstandigheden.

Maar ook wat voor soort contract jij prettig vind, waar je je tijd graag doorbrengt, het specifieke werk dat je elke dag doet en de soort organisatie waar je bij voorkeur werkt.

  • Weet welke activiteiten die jij graag doet

Door goed te weten welke activiteiten je wilt doen, kom je erachter welke soort werk goed bij je past. Want activiteiten die je graag doet, geven je meteen plezier en bevrediging.

Andersom geldt dat ook, activiteiten die niet met plezier doet, daar loop je op leeg. Dit moet je dus vooral niet doen. Kijk eens naar een werkdag die leuk was, wat deed jij toen zoal?

  • Breng de branches in kaart die jou aanspreken

Heb jij eerder een bewuste keuze gemaakt voor een bepaalde branche? Fijn. Veel mensen rollen er namelijk toevallig in zonder dat ze iets hebben met deze branche. Of hebben geen idee welke verschillende branches er allemaal zijn.

Dat is zonde, want werken in de juiste branche maakt dat je je makkelijker kan verbinden met de organisatie, de doelen van de organisatie en de dienst of het product. Werken in de juiste branche, geeft je meer werkplezier en energie, omdat het beter aansluit bij jouw waarden en interesses.

Welke branches spreken jou aan?

  • Beroepen die jij het allerliefste wilt doen

Er is geen kind dat op jonge leeftijd denkt: ik word later customer support manager, intercedent, communicatieadviseur of teamleider crediteurenadministratie. En toch werkt een groot deel van werkend Nederland in dit soort functies. Want, tja zo is het nu eenmaal gelopen…

Weet dat er veel verschillende beroepen zijn met allemaal hun eigen unieke kenmerken. Onderzoek welke beroepen er zijn en bij jouw passen. Om jouw motivatie voor beroepen te toetsen, vraag je af welke je echt leuk vindt om te doen.

 

  1. Kiezen en focus houden

Als je een carrièreswitch wilt maken, komt het sowieso aan op het maken van keuzes. De knoop doorhakken. Hak de knoop door. Maak een krachtige keuze.

  • Ga op onderzoek uit

De keuze voor je ideale baan maak je niet vanaf ‘papier’.

Voer netwerkgesprekken met mensen die in de richting werken waar nu je voorkeur naar uitgaat, om je eigen motivatie te toetsen. Vraag of je een dag of dagdeel mee kan lopen om een beter beeld te krijgen van de functie, de werkomgeving en de organisatie.

Bezoek open dagen als hiervoor een opleiding of training nodig is, waar je docenten ontmoet die vaak uit het werkveld komen.

  • Kies

Het komt erop aan om een keuze te maken.

Maak een positieve keuze en vraag je af wat het beste is dat je kan gebeuren als je voor deze baan of deze functie kiest. Dan baseer je je keuze op vertrouwen.

Door zo te kiezen kom je vooruit in je carrière en kan je die switch echt gaan maken.

  • Hou focus

Je hebt een doel: jouw ideale baan realiseren. Hou daar je focus op. Laat je niet afleiden en blijf je aandacht erop richten.

Focus is een heel belangrijk ingrediënt van succes.

 

  1. Realiseren en je ideale baan waarmaken

Het is tijd om in actie te komen en je zelf te laten zien. Via social media en door te netwerken en solliteren.

  • Vul je LinkedIn profiel helemaal in

Met een volwaardig LinkedIn profiel vergroot je jouw kansen op de arbeidsmarkt.

Wist jij dat ruim 95% van de recruiters LinkedIn gebruikt om kandidaten te vinden voor een vacature? Jouw profiel is het online visitekaartje om jou te vinden en te benaderen voor vacatures.

Laat daarom duidelijk zien wie je bent, wat je doet, waar je vandaan komt, waar je interesses liggen en wat je te bieden hebt.

  • Gebruik LinkedIn bij het zoeken naar een baan

77% van alle vacatures worden op LinkedIn geplaatst! 48% van de vacatures op social media worden exclusief op LinkedIn geplaatst. Dat betekent dat LinkedIn meer vacatures heeft dan welke vacaturesite dan ook!

Je bent dus wel gek als je hier geen gebruik van maakt. In de algemene zoekfunctie kun je een filter toepassen zodat je alleen op vacatures zoekt.

Connect met recruiters die vacatures open hebben staan. Wordt lid van groepen die speciaal voor bepaalde sectoren of beroepen zijn, want daarin vind je heel gericht vacatures.

  • Gebruik vacaturebanken

Dit zijn vacaturesite die vacatures weergeven. Werkgevers publiceren deze vacatures en jij gebruikt ze om carrièremogelijkheden te vinden en online te solliciteren. Soms kan zelfs direct op deze website solliciteren en in andere gevallen wordt je naar de bedrijfswebsite doorgestuurd om daar te solliciteren.

Populaire vacaturebanken zijn Indeed, Nationale vacaturebank, Intermediair, werk.nl, Monsterboard en Jobbird. Geef jouw zoekopdracht in en verfijn deze met filters. Stel een e-mail alert in, zodat je geen vacatures misloopt.

  • Breid je netwerken uit

Wist jij dat interessante banen meestal niet op internet worden geplaatst? Omdat deze vacatures intern of via via worden ingevuld. Als je een carrièreswitch maakt, breidt je netwerk uit op je nieuwe werkgebied.

Laat je netwerk weten dat je van baan wilt veranderen. Hoe meer mensen je dit vertelt, hoe meer kansen er op je carrièrepad zullen komen.

  • Maak je CV anno nu

Als je al een tijdje niet meer hebt gesolliciteerd, zul je merken dat je CV er inmiddels heel anders uitziet. Zorg voor een goede foto, een persoonsprofiel, maak onderscheid tussen opleidingen en cursussen en voeg kleur toe.

Gouden tip: Canva.com is een heel handige gratis tool om jouw CV in op te maken.

  • Schrijf heel gericht je motivatiebrief

Richt je motivatiebrief heel specifiek op het bedrijf waar je naar solliciteert. Laat zien dat je research hebt gedaan. Zorg voor een sterke opening en een originele afsluiting. Een standaard zin als “Naar aanleiding van de vacature wil ik reageren op de functie…” scoort echt niet meer. Wees daarom origineel.

  • Doe open sollicitaties

Een open sollicitatie is dé manier om een baan te scoren bij jouw droomwerkgever, ook als er een geen vacature openstaat. Als je zo graag bij dit bedrijf wilt werken, trek dan de stoute schoenen aan en kijk of er behoefte is aan een kennismakingsgesprek. Maak jezelf bekend en laat je zien wat voor toegevoegde waarde je bent voor de organisatie.

  • Interesseer de ontvanger met je begeleidende mail van je open sollicitatie

De begeleidde mail is essentieel bij een open sollicitatie. Het is de bedoeling dat je de ontvanger direct interesseert in jouw sollicitatie, anders is alles voor niks geweest. Je moet de lezer overtuigen om jouw sollicitatie te bekijken, zonder dat de lezer daar in eerste instantie belang bij heeft. Besteed hier dus net zo veel aandacht aan als aan je brief.

  • Bereid je voor op het sollicitatiegesprek

Yes! Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek voor jouw ideale baan! Nu gaat het eigenlijk pas echt beginnen. Zorg dat je een verpletterende indruk maakt.

Maak een elevator pitch om een goede eerste indruk te maken. Bereid je voor op mogelijke vragen die je kan verwachten en bereid ook vragen voor die jij wilt stellen. Stem je outfit af op de cultuur van het bedrijf. En vooral: ga positief het gesprek in!

  • Laat je toegevoegde waarde zien in het sollicitatiegesprek

In het sollicitatiegesprek wil zowel jij als je gesprekspartner achterhalen of jij écht bij de organisatie en de functie past. Neem daarom actief aan het gesprek deel.

Geef goede voorbeelden waarin je laat zien hoe je je hebt gedragen in eerdere situaties, waarmee je direct laat zien wat je kan. Hiermee koppel je jouw kwaliteiten en drijfveren aan de kenmerken van de functie en de organisatie. Stel ook zelf een paar goede open vragen tijdens het gesprek, waarmee je laat zien dat je je hebt verdiept in de werkgever en de functie. Dit is je kans om uit te stralen dat je enthousiast bent.

  • Verzilver je waarde

Als jij het allerleukste werk hebt gevonden en gaat doen wat je het allerliefste doet, dan moet je het gaan hebben over jouw arbeidsvoorwaarden. Jouw salaris moet kloppen met wat jij jezelf waard vindt. Dit is het moment om het te hebben over het aantal uren dat je gaat werken, je vakantiedagen en de duur van je contract. Onderhandel ook over ontwikkelingsmogelijkheden!

 

Kom je er met deze tips niet uit hoe jij jouw carrièreswitch kan aanpakken? Plan dan hier vrijblijvend een online Werkgeluksessie met mij in. En ik geef je twee persoonlijke tips over welke stappen jij direct kan zetten.

Switchen van baan na je 40e

Switchen van baan na je 40e

Vooruit komen in je carrière

Carrièreswitch tips & tools

Ontvang wekelijkse tips en tools om niet vast te blijven zitten in je carrière.