fbpx

De onzin redenen waarom jij blijft hangen in de baan waar je nu zit

Je verlangt naar verandering en meer uitdaging in je werk

Je wilt je hart volgen, zingeving zoeken en weer voldoening, energie en plezier uit je werk halen. Toch wil jouw hoofd niet hetzelfde als jouw hart.

En heel vaak wint je hoofd het van je hart. En blijf je hangen in je baan. En dit zijn de redenen die je jezelf keer op keer vertelt.

 • Je houdt van zekerheid
  Je hebt nu een goed en vast inkomen. Ook is je baan makkelijk te combineren met je gezin en weet je nu precies waar je aan toe bent. Een nieuwe baan zorgt voor meer onzekerheid. Kun je daar wel van leven? Want ja, je hebt wel een hypotheek om te betalen. Kan je de werktijden aanpassen aan je gezin, vraag je je af, want het moet thuis niet in de soep lopen. Wat als je straks niet kan voldoen aan wat er van je gevraagd wordt, terwijl je nu weet wat je kunt. Deze onzekerheden maken dat je de stap liever nog even uitstelt tot je een optie tegenkomt met meer zekerheid.
 • Waar haal je de tijd vandaan?
  Je wilt wel switchen van baan, ècht, maar daar heb je helemaal geen tijd voor! Je maakt lange dagen en naast je werk run je het huishouden, moet je in de avond ook nog sporten of heb je met vriendinnen afgesproken. Je hebt geen idee waar je de tijd vandaan kan halen om je bezig te houden met het veranderen van baan.
 • Je bent zo moe
  Na een dag werken ben je geen energie meer over, zo moe ben je. Je stort neer op de bank, gaat netflixen en valt al voor het achtuur journaal in slaap. Laat staan dat je moet zoeken naar vacatures, hoe moe je dan zou zijn! Nee hoor, je hebt helemaal geen energie meer over om actie te ondernemen.
 • Je wacht op het goede moment
  Nu is niet het juiste moment om te wisselen, maak je jezelf wijs. Als het nieuwe jaar begint, de vakantie voorbij is, de verhuizing geregeld is of als je je leidinggevende nog een kans hebt gegeven. Allemaal redenen om nu nog geen actie te gaan ondernemen. Wanneer is wel het juiste moment? Morgen. Volgende week maandag. Nooit. Je wacht je suf op het juiste moment. Dat niet komt. Telkens gebeurt er iets waardoor je het uitstelt. Uitstel wordt afstel.
 • Je wacht op het goede moment
  Je twijfelt of je überhaupt wel zal wisselen van baan. Je hebt toch een goede baan? Waarom zou je dat opgeven? Bovendien weet je nu wat je hebt en bij die nieuwe baan nog niet. Wie weet krijg je het wel minder naar je zin. Of zijn de collega’s helemaal niet leuk. Of blijkt je leidinggevende vreselijk te zijn. Twijfel, twijfel, twijfel. En doe je niets en blijf je werken in de baan die je niet meer leuk vindt.
 • Er bestaan geen baan die bij jou past 
  Je huidige baan past niet meer bij je. Tegelijkertijd heb je eigenlijk geen idee welke baan wel bij je past. Je hebt heel Indeed en Linkedin al afgespeurd en allerlei testen gedaan. Het lijkt alsof geen enkele baan bij je past, waar je energie van krijgt en waarin je je kwaliteiten en talenten kan benutten. Je concludeert dat er geen baan bestaat die jij echt graag wilt.

Herken je je in een of meerdere van deze redenen? Het zijn onzin redenen.

 

De echte reden waarom je de stap nog niet zet, is omdat je niet durft

Het is niet zozeer je angst voor het onbekende, maar juist om het bekende te verlaten. Je wilt beschermen wat je nu hebt en zekerheid verliezen doet je pijn.

Wanneer je een 20 euro biljet op straat vindt ben je blij, maar niet echt door het dolle heen. Het is mooi meegenomen. Als je later datzelfde biljet van 20 euro zelf op straat verliest, doet het wel echt pijn en baal je enorm.

Want iets kwijtraken doet meer met je dan iets nieuws krijgen. Dat is handig om te overleven, maar niet handig als je van baan wilt switchen.

Van baan veranderen vraagt daarom om lef om al je zekerheden en vastigheden op te geven. Zonder dat je weet hoe het gaat uitpakken. En je de uitkomst niet kent.

 

Angst en twijfel voelen, is heel normaal

Want je stapt uit je comfortzone. En je ego houdt je liever veilig, daar waar je nu bent. Maar jezelf oncomfortabel maken is juist precies wat je nodig hebt. Door jezelf wat te stretchen, ga je je weer comfortabel voelen omdat je gaat kiezen voor de baan waar je gelukkig van zult worden.

Maak dus niet de fout je twijfel of angst te zien als een signaal dat het inderdaad niet verstandig is om van baan veranderen. Twijfel en onzekerheid horen erbij als je nog geen idee wat ervoor nodig is om te bereiken dat je werk gaat doen dat jou blij en gelukkig maakt. Je hebt nog helemaal geen beeld bij wat je nu eigenlijk precies wilt. En geen idee waar je energie van krijgt, wat jouw talenten zijn, waar je uniek in bent, wat jouw kwaliteiten en talenten zijn en welke waarden belangrijk voor je zijn in je werk?

 

Als je niet verandert van baan, blijf je stil staan in je ontwikkeling en groei je niet

Als je er echt voor wilt gaan, moet je jezelf gunnen om tijd vrij te maken om erachter te komen wat jij diep van binnen wilt en welke baan daarbij past.

Misschien wordt je onderweg getest op je doorzettingsvermogen. Maar zeg nou zelf, tot aan je pensioen blijven werken in de baan die niet bij je past is toch geen optie meer?

Werkgeluk is zo belangrijk. De meeste mensen zitten 4 dagen per week op hun werk. En als je het daar blij en gelukkig van wordt, heeft dat een enorme impact op je privéleven, op de mensen die je dierbaar zijn en hoe je zelf in je vel zit.

Geloof me, je gaat je zo opgelucht voelen als je de stap wel durft te zetten.

 

Switchen van baan na je 40e

Switchen van baan na je 40e

Vooruit komen in je carrière

Carrièreswitch tips & tools

Ontvang wekelijkse tips en tools om niet vast te blijven zitten in je carrière.