Hoe vind je een baan via Social Media?
Solliciteren gebeurt steeds vaker via de sociale kanalen. Recruiters en werkgevers bieden veel van hun vacatures aan op de socials.
En om een beter beeld van jou te krijgen voor het eerste gesprek, bekijkt meer dan 90% van de recruiters en werkgevers jouw profiel op LinkedIn, Twitter, Facebook en Instagram. Soms doen ze dat zelfs direct als ze jouw motivatiebrief en CV hebben ontvangen.
Zorg dus voordat je solliciteert, dat je je optimaal profileert op de social media kanalen. Hoe beter jij online aanwezig bent, hoe groter jij jouw kansen maakt op de arbeidsmarkt.
Social media zijn een modern visitekaartje
Solliciteren via social media is heel aantrekkelijk omdat het erom draait dat je netwerken opbouwt. Je bereikt veel meer mensen en bedrijven dan via andere kanalen. Het is dan ook handig om je netwerk uitgebreid en gevarieerd te maken.
Doordat je connect met zowel vakgenoten, oud-collega’s en studiegenoten als met mensen die je ontmoet uit hele andere beroepen en branches. Zij hebben zelf ook weer een netwerk en zo kom je veel gemakkelijker achter vacatures en carrièrekansen.
Heel waarschijnlijk zijn vacaturesites ook bij jou populair. Heel gericht kan je dan zelf op zoek gaan naar een passende vacature. Zet je social media slim in, dan heb je een veel groter bereik voor een nieuwe baan. Door de band die je opbouwt met je connecties, denken ze eerder aan jou als er een via via baan of vacature is.
Voor je het weet heb je een nieuwe baan. Uit onderzoek blijkt namelijk dat minstens 50% van alle werknemers hun baan hebben gevonden via hun netwerk.
Sterke profielen op alle social media
Een goede eerste indruk. Ook op sociale kanalen begint daar voor jou allemaal bij. Plaats steeds dezelfde professionele profielfoto op alle platforms die je gebruikt. Dat vergroot jouw herkenbaarheid.
Vul je profielen voor 100% in met relevante informatie, die overeenkomt met je CV. Zoals je interesses, je talenten en kwaliteiten, je kennis en werkervaring.
Gebruik die woorden die relevant zijn voor de functie die je zoekt, zodat je hoger komt in de zoekresultaten.
En maak het recruiters en werkgevers makkelijk door je telefoonnummer en emailadres toe te voegen.
Google jezelf voordat je solliciteert op social media!
Kijk eens wat je tegenkomt als je op je eigen naam zoekt in Google. Want kun je zelf allemaal vinden over jezelf? Zijn De recruiter kan dat ook vinden en maakt daarbij de afweging om jou wel of niet uit te nodigen voor een gesprek.
70% van de werkgevers heeft wel eens een sollicitant afgewezen door wat werd gevonden op social media. Reden voor afwijzing zijn berichten over politiek, negatieve berichten over vorige werkgevers, ongepaste foto’s of commentaren. Kies zelf welke persoonlijke berichten je wilt dat anderen kunnen zien door ze privé te maken of te weg te halen.
Social media kan ook positief voor je werken. 70% van de werkgevers heeft wel eens een sollicitant aangenomen juist door de profielen op social media.
Jij kan dus zelf bepalen hoe je wilt overkomen bij anderen. Welke beeld over jezelf, je kennis en ervaring wil je delen om het juiste beeld bij de ander op te roepen. Sta daar bij stil als je iets online plaatst. Denk van te voren na wat jouw posts en berichten kunnen oproepen bij een ander en zorg dat het bijdraagt aan jouw ‘merk ik’.
Google ook je toekomstige werkgever op social media
Als je gaat googlen op de nieuwe werkgever, kom je van alles aan de weet over de organisatie. Spreekt het je aan wat zij doen, waar ze voor staan, hoe maatschappelijke betrokken ze zijn en welke resultaten het bedrijf heeft?
Op social media kun je bedrijfspagina’s volgen en kan je reageren op berichten. Een mooie manier waarop je meer over de organisatie te weten komt. Als je op verschillende manieren laat zien dat je geïnteresseerd bent, maakt dat jouw kansen op de baan veel groter.
Solliciteren via LinkedIn
Met LinkedIn kan je op verschillende manieren solliciteren. Je kunt bijvoorbeeld rechtstreeks op vacatures solliciteren. Nodig recruiters uit om met je te linken en stuur ze een gericht bericht over de baan die je wilt.
Ook kan je een bericht posten, waarin je schrijft naar wat voor werk je op zoek bent en je werkgevers en recruiters tagt. Zorg dat je veel connecties hebt, zodat jouw bericht een groter bereik heeft.
En wist je dat als je online solliciteert, je steeds vaker je LinkedInprofiel kan toevoegen? En zorg ervoor dat jij in je CV een link hebt naar je LinkedInprofiel. Zorg wel voor een ‘schone’ url, door de letter- en cijfers aan het einde te wijzigen.
Vestig aandacht op jezelf en schrijf posts over je vakgebied of het vakgebied waarin je wilt gaan werken. Ook kan je bedrijven volgen en daar berichten achterlaten dat jij geïnteresseerd bent in een functie.
Heb je al aanbevelingen op LinkedIn van mensen met wie je eerder hebt gewerkt? Doen, want deze kunnen net de doorslag geven.
Solliciteren via Facebook
Ook al gebruik je Facebook meestal privé, je kunt het ook inzetten bij het solliciteren. Voeg in ieder geval jouw werkervaring en opleidingen toe aan je profiel.
Heb je wel eens een bericht op Facebook gepost waarin je schrijft dat je op zoek bent naar een andere baan? Geef duidelijk aan wat je wilt en wat bij jou past. Schroom niet om anderen te vragen om jouw bericht te delen. Je connecties willen jou namelijk graag helpen en zo is delen vermenigvuldigen. Je bereik vergroot je nog meer als je aangeeft dat ook vrienden van vrienden dat bericht kunnen zien.
Ook op Facebook kun je de bedrijven volgen waarin jij geïnteresseerd bent en berichten achterlaten. Ook handig, sluit je aan bij “Werken bij …”groepen, zodat je direct weet als er een leuke vacature open wordt gesteld.
Solliciteren via Instagram
Doe het anders dan anderen en solliciteer via Instagram. In je bio laat je zien wie je bent en je maak je een link naar je LinkedInprofiel. Ook kun je op Instagram jouw digitale portfolio’s en CV er gemakkelijk op delen.
Als je hastags als #vacature gaat volgen, heb je snel toegang tot de geposte vacatures.
Solliciteren via Twitter
Erg belangrijk, zorg dat je een goede twitternaam hebt als je solliciteert via Twitter. Op Twitter kan je organisaties, hotshots, recruiters en vacature-accounts in de branche waarin jij graag wilt werken volgen. Zo blijf je op de hoogte van de nieuwste trends en laatste ontwikkelingen. En je laat hiermee zien dat je echt geïnteresseerd bent in dit vakgebied.
Stel je Twitter in met hastags met handige zoekwoorden als #vacature, zodat je constant op de hoogte bent van de laatste tweets met vacatures. Alleen al op Twitter worden er dagelijks wel een paar duizend vacatures geplaatst. Daar liggen dus mooie baankansen voor je.
Maak je bio prikkelend en laat erin weten dat je op zoek bent naar een andere baan. Je kan daar de #druftevragen bij gebruiken. Tweet waar je naar op zoek bent en pin deze vast op je tijdlijn. Vraag je volgens om jouw tweet te delen voor een zo groot mogelijk bereik.
En heb je wel eens gedacht om te solliciteren via Youtube?
Als je het echt anders wilt doen en zichtbaar durft te zijn, maak dan een video. Daarin laat je zien wie je bent en toon je je interesse in een vacature of organisatie. Youtube is daarbij hèt social media kanaal. Op je Iphone kan je Imovie waarmee je heel gemakkelijk je video bewerken totdat je zelf tevreden bent.
Op Youtube kan je ook zoeken naar bedrijfvideo’s van de organisatie waar je wilt werken. Als je een reactie geeft op een video wek je daarmee heel eenvoudig interesse voor jezelf.
Solliciteren kan ook via Whatsapp
Steeds meer bedrijven gaan over op solliciteren via Whatsapp. Bereid je daarop voor door je CV op je telefoon op te slaan. Dan kan je snel en goed voorbereid reageren.
Plaats een QR-code in je sollicitatiebrief en CV
Met een QR-code ben je echt hip en wordt je never nooit gezien als ‘te oud’. En recruiters komen zo via je CV en motivatiebrief heel makkelijk bij je social media kanalen. Google even en je vindt meerdere sites waarmee je QR-codes kan maken.