fbpx

Switchen van baan na je 40e

Niet meer gelukkig en blij na een jarenlange carrière in hetzelfde vakgebied

Je moet er ook niet aan denken dat je blijft hangen in deze baan en dit de rest van je leven moet blijven doen. Je denkt er weleens over om een carrièreswitch te maken, maar kan dat nog wel na je 40e?

Ja, natuurlijk kan dat!

 

Werk doen waar je niet blij en gelukkig van wordt, is zo zonde van je tijd

Onderzoek eens wat de reden is dat je van baan wilt veranderen.

 • Mis je uitdaging in je werk?
 • Is de relatie met je baas of een collega niet zo goed?
 • Komen jouw waarden niet meer overeen met die van de organisatie?
 • Wil je dichterbij werken?
 • Kun je geen afstand nemen van je werk?
 • Werk je altijd al onder je kunnen?
 • Wil je meer verantwoordelijkheid in je functie?
 • Heb je meer in je mars?
 • Heb je zin in iets nieuws?
 • Wil je nieuwe talenten gebruiken?
 • Wil je werk doen dat echt bij je past?
 • Wil je zinvoller werk doen?
 • Is er een droom die je nog wilt waarmaken?
 • Wil je een ander leven leiden?

 

Spanning om te switchen is niet leeftijdsgebonden

Wat de reden ook is, het blijft een spannende beslissing om een carrièreswitch te maken. Dat is niet leeftijd gerelateerd. Wel is het zo dat als je boven de 40 bent, je je meer afvraagt of het nog wel lukt op jouw leeftijd en of je dan niet achteruit gaat in salaris.

Herken je dat je behoefte hebt aan stabiliteit en weten waar je aan toe bent? Dat wordt je vaak met de paplepel ingegoten en maakt dat je het spannend vindt om risico’s te nemen.

Ook kan je vanuit praktische of materiële zaken twijfelen of je een carrièreswitch wilt maken. Bv. Je werk betaalt goed, je kan werken op precies de goede uren, je kan het goed combineren met je gezin en privéleven, het is dichtbij, je hebt een vast contract etc.

Of brengt de angst voor het onbekende jou telkens aan het twijfelen of je wel van baan wilt veranderen? Nu weet je wat je hebt en hoe dat in je nieuwe baan zal zijn.

Ook de stress om de juiste keuze te maken kan je verlammen om jouw carrière ergens anders voort te zetten.

 

Heel normaal dat je angst voelt

Weet je het is heel normaal dat je bang bent om minder te gaan verdienen of dat je slechts een halfjaarcontract krijgt? Omdat je ego bang is voor tekort. Ook het mijne.

En nu komt het gekke. Je loopt juist een groter risico op tekort, als je uit angst om tekort te komen blijft hangen in de baan waarin je niet gelukkig wordt.

Het komt allemaal omdat jij er diep van binnen van overtuigd bent dat er niet genoeg geld, energie, waardering voor jou is. Of dat jij niet goed genoeg bent. Waardoor je heel hard je best gaat doen om anderen te laten zien dat je wel goed genoeg bent om die energie, waardering of dat salaris te krijgen.

 

Stank voor dank

Heel vaak krijg je dan juist stank voor dank. Niks waardering of bevestiging. Hard werken is dus niet de oplossing! Wat werkt dan wel?

De oplossing ligt in jezelf. Want als jij niets verandert in jezelf en jouw overtuigingen, heeft veranderen van baan geen zin. Kom je angsten en beperkende overtuigingen onder ogen en je doet nooit meer werk wat je niet meer wilt doen.

 

“Ik ben te oud”

Zie je leeftijd als je kracht op de arbeidsmarkt. Door je leeftijd het je mensenkennis, ervaring, heb je een groot netwerk, heb je een goed gevoel van eigenwaarde en ben je evenwichtiger. Ik heb vrouwen van 57 en 59 gecoacht die zo nog een baan hebben gevonden!

 

“Help, wat als ik minder ga verdienen?”

Zet eens op papier wat jouw uitgaven zijn en wat je nodig hebt om van te leven. Kun je nog even teren op je spaarpot? Kijk dan of je uitkomt met een lager loon. Door het op een rijtje te zetten, neem je er afstand van en kun je er objectiever naar kijken. Wat is voor jou belangrijker: een baan die bij je past of een geweldig salaris? Trouwens, het is geen zekerheid dat als je switcht in je carrière, je sowieso minder zal gaan verdienen.

 

Wat als het toch mislukt?

Dat is natuurlijk verre van leuk. Maar, je hebt niet gefaald. Trek lering uit je ervaring en stel je doelen bij. Het belangrijkste is dat je niet opgeeft, begin weer opnieuw. Je hebt bewezen dat je een baan kon vinden, dus waarom zou het je niet nog een keer lukken? Heel waarschijnlijk kun je nog terug naar je vorige functie als je hebt gemerkt dat die toch nog niet zo slecht is. Je hebt dan in ieder geval een nieuwe ervaring opgedaan!

 

Doe wat jij graag wilt en wat het beste bij jou past

Daar krijg je energie van en brengt jou in de flow. En dan komen geld, energie, tijd, groeikansen en de mensen met wie jij graag wilt werkenals vanzelf naar je toe.

Klinkt dit goed? Als je alleen blijft denken over een carrièreswitch gebeurt er niets en verandert er niets. Actie ondernemen brengt energie en verandering in beweging.

 

Verschillende manieren om van baan te wisselen

Je kan dezelfde baan doen bij een andere werkgever of in een andere branche. Je kan een andere functie gaan doen bij je huidige werkgever. Misschien is een totaal andere functie bij een heel andere werkgever of in nieuwe branche voor jou de beste manier. Ook kan je beginnen als zelfstandige of gaan freelancen.

 

De voordelen als je van baan verandert na je 40e

Natuurlijk is een carrièreswitch op wat latere leeftijd niet per se gedurfd of vol met risico’s. Er zitten ook voordelen aan.

Als je wat ouder kun je betere keuzes maken die passen bij wie je bent. Want je weet je beter wat je wel en niet wilt, je kent je sterke kanten, weet wat jou energie en jou gelukkig maakt.

De droom die je ooit had, daar kan je nu voor voluit voor gaan. Je hebt veel meer kennis en ervaring dan toe je jonger was.

Als je echt doet wat je het allerliefste doet, ben je meer gemotiveerd. En kan je carrière nog wel doorgaan na je 67e. Ik volg nu een training en ik heb een medecursist van 77 jaar, die haar vak zo leuk vindt dat ze niet wil stoppen met werken…

 

7 Tips voor een carrièreswitch vanaf je 40e

 • Onderschat niet wat jij in je mars hebt

Onderzoek wie je bent, wat je vaardigheden zijn en waar jouw talenten liggen. Ben je een goede organisator of ben je juist sterk in mensen op hun gemak stellen? Laat dit duidelijk zien in je CV en op je social media kanalen. Wat jou onderscheidt van jongere sollicitanten is dat jij je niet alleen op je werkervaring, maar ook op je heel goede sociale en persoonlijke vaardigheden.

 • Neem geen overhaaste beslissingen

Nu is het moment om goed stil te staan bij wat jij wilt in je werk. Wat maakt je gelukkig? Waardoor ben je nu ongelukkig in je huidige baan? Wat geeft je energie? Welke voldoening wil je uit je werk halen. Waarvoor wil jij fluitend naar je werk gaan?

 • Blijf je leven lang leren

Jouw angst dat je wordt ingehaald door jongere sollicitanten, kun je tackelen door nieuwe technologische ontwikkelingen en social media te omarmen. Lees een boek, volg een cursus, zoek op internet en bezoek congressen. Bekijk op LinkedIn wie al werkt in de functie die jij voor ogen hebt en kijk welke cursus of opleiding zij hebben gevolgd. Als je blijft leren, blijf je inzetbaar en sta je makkelijker open voor nieuwe dingen en verandering.

 • Gebruik je netwerk

Omdat jij je al jarenlang werkt, heb je een uitgebreid netwerk. Kijk eens of je mensen kent die al een keer een carrièreswitch hebben gedaan of die op het punt staan.  Ga met ze in gesprek en stel je vragen. Vertaal hun verhaal naar jouw eigen situatie. Laat je netwerk weten dat je van baan wilt veranderen. Hoe meer mensen je dit vertelt, hoe meer kansen er op je pad zullen komen.

 • Ga vrijwilligerswerk doen dat aansluit bij je carrièreplannen

Heb je er bijvoorbeeld altijd van gedroomd om coach te worden, ga dan het hockeyteam van je kind coachen. Zo bouw je meer ervaring op én krijg je meer vertrouwen in je eigen kunnen. Ook laat je hiermee zien dat je nieuwe uitdagingen aangaat en tijd investeert in je nieuwe carrièreperspectief.

 • Luister naar jouw intuïtie

Negatieve reacties kunnen je heel makkelijk afhouden om te veranderen van baan. Familie en vrienden zeggen dingen als “Blijf toch zitten waar je zit, je hebt toch een goede baan?” of “Serieus, op jouw leeftijd?” of “Je lijkt wel gek om helemaal opnieuw te beginnen”. De reden waarom anderen dit tegen jou zeggen is omdat ze dat zelf niet durven. Ze projecteren hun eigen angsten en onzekerheden op jou. Het heeft dus helemaal niets met jou te maken.

 • Blijf veerkrachtig

Bij het veranderen van baan komen ook uitdagingen op je pad. Je hebt soms ook gewoon geluk nodig om op het juiste moment, op de goede plek te zijn en de juiste mensen te kennen. Als precies die leuke functie net door iemand anders is ingevuld of je krijgt een afwijzing op je sollicitatie, dan is het zaak dat je kan omgaan tegenslag. Dan heb je balans en veerkracht nodig om je weer te herpakken.

 

Leuke banen voor een carrièreswitch na je 40e

Personal trainer

Je helpt en motiveert klanten om hun om hun fitness- en gezondheidsdoelen te bereiken. Je ontwerpt trainingsschema’s en meet de prestaties van klanten en houdt ze ook gemotiveerd.

 

Stoelmasseur

Je masseert mensen thuis, op de werkplek of in jouw eigen praktijk op een speciale stoel. Je legt de nadruk op het voorkomen van klachten of om stress te verlichten.

 

Adviseur

De door jou opgedane ervaring en exepertise geef je door binnen jouw vakgebied.

 

Softwareontwikkelaar

Je programmeert software op toegepast niveau. Het aanspreken van bestaande software-componenten is belangrijker dan het begrijpen van de technische details achter die software.

 

Manager

Heel geschikt, omdat jonge managers vaker moeite hebben om leiding te geven aan oudere werknemers. Daar heb je minder moeite mee als je boven de 40 bent. En door jou slechte ervaringen met managers, kan jij het beter doen.

 

Coach of trainer

Als coach, trainer of bv loopbaanadviseur kom je beter uit de verf als je uit eigen ervaring spreekt. Denk ook eens aan het vak van docent of onderwijzer, want daar is een groot tekort aan. Bovendien heb je na je 40e meer natuurlijk overwicht.

Vooruit komen in je carrière

Carrièreswitch tips & tools

Ontvang wekelijkse tips en tools om niet vast te blijven zitten in je carrière.